Kurulma Gerekçesi

Ek-1 (Gerekçe)
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KÖK HÜCRE ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (AKHAM)
Kurulma Gerekçesi
Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu 2006 yılı 51 nolu genelgesi ile

  • a) Kök hücre çalışmalarının kök hücre naklinin birçok bilim dalında kullanıldığı,
  • b) Dünyada ve ülkemizde kök hücre nakli ile tedavi konusunda halen yoğun araştırmalar yapılmakta olduğu,
  • c) Klinik Amaçlı Embriyonik Olmayan Kök Hücre Çalışmaları Kılavuzu” hazırlandığı bildirilmiştir.
  • d) Ayrıca 06/08/2010 tarihli Sağlık Uygulama Tebliğinde “Sağlık raporu ile belgelendirilmek şartıyla; organ, doku ve kök hücre nakline ilişkin sağlık hizmetleri için SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz ibaresi bulunmaktadır.” 3.3.3 İlave Ücret Alınmayacak Sağlık Hizmetleri grubuna 6. Maddede yer alan Organ, doku ve kök hücre nakilleri de girmiştir.


Bu nedenle üniversitemizde “Kök Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi ” aracılığıyla Yurt içi ve yurt dışında kök hücre ve hücresel tedaviler konusunda araştırma ve uygulamaların takibi için, Kök hücre protokollerinin kullanıldığı “Hücre Tabanlı Tedavi” alanında Akdeniz Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesindeki tüm klinik
anabilim dallarının ihtiyaçlarını karşılanması için adı geçen merkezin kurulmasının kalıcı ve kurumsal bir yapının oluşması ve hizmetlerin sürekliliği yönünden yararlı olacağı görüşüne varılmıştır. Merkezin kurulması aynı zamanda hizmetlerin koordinasyonunu ve yasal mevzuata daha uygun yürütülmesine katkı sağlayacaktır.

  • e) Ayrıca Üniversitelerin kendi kuruluşundaki amaç ve hedefleri gereği, bu alanda insan gücü yetiştirmesi ve eğitim faaliyetleri yürütmesi de gereklidir. Üniversitemizde halen yürütülmekte olan lisans ve lisansüstü eğitimler için de uygulama alanı gereksinimi söz konusudur.
  • 1. Üniversitemizin çeşitli birimlerinde (Tıp Fakültesi, Fen Fakültesi, Ziraat Fakültesi, vb) lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim programları bulunmaktadır. Bu programların her biri kendi dinamikleri ile eğitim vermekte, aynı zamanda kuramsal eğitime katkı sağlayacak uygulama alanı olarak da kendi dinamikleri ile çözüm bulma arayışına girmektedirler. Merkezin kurulması birimlerin bu arayışlarının karşılanmasında katkı sağlayacaktır. Zaten yönetmeliğin “Madde 5: merkezin faaliyetleri” (h) bendinde bu amaç açıkça belirtilmiştir.

 

  • f) Bunların yanında ülkemizin Hücresel Tedavi alanında bilimsel bilgi ihtiyacının da karşılanması gerekmektedir.
  • 1. Üniversitenin kuracağı hizmet modeli hem kamu kurum ve kuruluşları için hem de özel sektör için örnek teşkil edecek ve aynı zamanda bu alandaki yasal mevzuatın geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır.
  • 2. Bu alanda yapılacak araştırmaların koordinasyonuna katkı sağlayacak, birimlerin koordineli çalışmasına yardım edecektir. Her birimin kendi çözüm yollarını araştırmasının getireceği gereksiz maliyet artışlarının en aza indirilmesi sağlanacaktır. Örneğin bu alanda merkezi ve tek bir laboratuar kurulabilecek, alet parkının oluşturulması ile demirbaş ve diğer alımların en verimli hale getirilmesi sağlanabilecektir.

Sözü edilen tüm gereksinimleri tek çatı altında karşılayabilecek ve/veya gereksinim duyulan hizmet ve araştırmaları koordine edecek bir merkezin kurulması yararlı olacaktır.

Eklenme tarihi :13.12.2023 10:04:34
Son güncelleme : 13.12.2023 10:04:34